domingo, 23 de enero de 2011

A l'esplai, també és treballa el bulliyng

L'ESPLAI, L'ENSENYAMENT DIDÀCTIC
Una de les meves aficions és ser monitora d'esplai a Sabadell, des de ja fa dos any que hi exerceix-ho però a part porto des de parvularis assistint cada dissabte fent les activitats que els noestre monitors ens feien al grup.

El meu esplai consta d'un equip de 35 monitors, i més de 100 nens. Tots em anat creixent junts, i podríem dir que formem tots una família! Ens saludem pel carrer encara que no anem al mateix grup, fem activitats, passem colònies de 10 dies junts, disfrutem de sortides de caps de setmana, la setmana santa la gaudim junts, ens trobem en activitats de dissabte, fem activitats extraordinàries... En veritat, si heu sigut d'algun esplai, sabreu que és un món diferent on la solidaritat, el companyerisme i l'amistat són el dia a dia!

Com cada dissabte de 17:00h-19:00h disfrutem amb els nens de les activitats que els hi hem pensat amb molt d'entusiasme dies abans per tal de que ells s'ho passin d'allò més bé! I va ser el dissabte passat quan un grup de nens d'edats compreses entre 12 i 13 anys (1r i 2n d'ESO) van realitzar una activitat relacionada amb l'escola, que a continuació explicaré perquè anava reflexada amb l'assetjament escolar.

ACTIVITAT
OBJECTIU:
El joc tindrà l'objectiu individual per cada nen de ser més popular que els altres. 
Una manera de controlar aquesta popularitat podria ser una piràmide.
Es realitzarà una reflexió al final de la sessió.
Tenir empatia amb els companys que pateixen bullying, els que són menys populars.

JOC:
L'activitat es realitzava en un parc de dimensions considerables.
Hi haurà repartits per la zona un grapat de rumors, tant bons com dolents, una vegada els nens els aconsegueixen, es destinen als monitor amb tots els rumors que es bescanviaran per brides, brides blanques pels rumors bons i brides negres pels rumors dolents (Els hi posarem les brides al canell).

Els rumors eren els següents:

BONS
DOLENTS
+3 Té moto
+1 Surt amb gent més gran
-3 es pixa al llit
-1 té fotolog
+2 va a hermètica
+1 Té 700 amics al Facebook
-2 porta ferros
-1 porta ulleres
+1 és atractiu
+1 porta un piercing
-1 té acne
-1 es menja els mocs
+1 és fashion
+2 té nòvio/a
-1 juga a màgic
-1 és freak
+1 té iphone
+1 et trien el primer
-1 no té mòbil
-1 et trien l’últim
+1 té Blackberry
+1 Actitud passota
-1 és gordo
-3 patito feo
ALTRES: VA A L’ESPLAI (+1), TOCA LA BATERIA (+1), S’HA LIAT AMB EL POPULAR (+2), JUGA A NINES (-1), ES MAQUILLA (-+ 2)

Una vegada tot repartit els nens s'aniran atrapant i fent jocs* la gràcia del joc recau en que encara que un dels nens guanyi el joc (enfrontament) la resolució final dependrà de la popularitat que tingui cada un, és a dir, de les brides blancas i negres.
El que guanyi s'emporta un rumor a l'atzar, amb la plausivitat que si ets molt popular potser deixes de ser-ho pq et toca un rumor dolent...... (repassem-ho verbalment millor....).
 *Jocs -Tots els nens han de tenir un 'comecocos' on hi hauran les proves, un tria número i l'altre el color (aquest és qui pateix l'activitat, és a dir, el que dóna o rep): pares i nones, pedra paper tissores lagarto spock, pols xinu, dóna un rumor, agafa un rumor, la pinça, l'escalfa mans, intercanvi de papers.
Hi haurà un joc a mitja activitat per que els menys populars puguin tenir la oportunitat de aconseguir popularitat. Seran preguntes d'actualitat, on guanyaran punts.

Mitja hora abans d'haver de marxar de la plaça, es criden a tots els nens per poder realitzar la conclusió.
La conclusió va ser sorprenent, més de la meitat dels nens havien patit bullying, i molts d'ells explicaven els seus propis casos, amb total sinceritat i fortalesa. 
També cal dir que l'activitat va ser satisfactòria ja que la motivació per part dels nens era impulsiva degut a que es sentien identificats. 
Van comentar, que el fet que anéssin a un esplai (canviar d'ambients, fer noves amistats, disfrutar,...) creien que feien reduir els casos d'assetjament, ja que es sentien més 'forts' i segurs d'ells mateixos perquè gaudien de diversió, amistats i desconnexió gràcies a l'esplai.

Al Regne Unit

NOTÍCIA:

A continuació us mostro una notícia del diari Noticias del dia 12/11/2010, que  l'hetrobat força interesant i espero que a vosaltres també us agradi i us motivi com a mi! Tracta sobre l'assetjament escolar al Regne Unit:

 

REGNE UNIT.- UNA DE CADA CINC FAMÍLIES HA SUFRIT UN CAS D'ASSETJAMENT INFANTIL PER PART DELS SEUS COMPANYS DE CLASSE.

Una de cada cinc famílies britàniques ha patit en l'últim any l'assetjament i les burles a un dels seus fills en edat escolar per part de companys, segons una enquesta realitzada entre 1.600 pares per la federació britànica d'Associacions de Pares i Professors.

Del 21 per cent de pares d'alumnes que afirma que el seu fill va rebre aquest tipus de vexacions en els últims 12 mesos, sis de cada 10 diu que l'abús va ser verbal, mentre que tres de cada deu va assenyalar que va ser físic.

Segons informa Europa Press, l'estudi mostra que el 97 per cent dels pares considera que aquestes burles són un assumpte molt greu per al desenvolupament dels seus fills. Més de cinquanta organitzacions britàniques participen en la primera setmana 'anti-bullying' (anti-assetjament), que comença avui al Regne Unit.

La majoria dels incidents ocorren durant els esplais de l'escola o durant l'hora del menjar. El 56 per cent dels abusos va tenir lloc al pati i el 24 per cent en les aules. Un 8 per cent de les burles es van produir en els passadissos, el 6 per cent en els banys de les escoles, i el 3 per cent en l'autobús escolar.

El responsable de la federació, David Butler, va assegurar que les campanyes empreses pel Govern han ajudat a reduir aquest abús, però que encara es necessita més col.laboració. "S'ha de fer molt més per posar fi a la misèria i el dolor que causen aquestes burles tant a les víctimes com a les seves famílies", va explicar.

Segons Butler, "els nens que són objecte de burles a l'escola perden una oportunitat molt valuosa d'aprendre i se'ls impedeix que arribin a assolir totes les seves possibilitats educatives". Va recordar a més que és important que des de les escoles es garanteixi als pares que es farà tot el possible per garantir la seguretat dels seus fills a les escoles.

martes, 18 de enero de 2011

Evitem els assetjamnets, hi ha senyals visibles!

SENYALS QUE MOSTREN QUE ELS NOSTRES FILLS PATEIXEN BULLYING

Hi ha diferents senyals que poden mostrar als familiar que l'infant està patint bullying, i són els següents entre d'altres:

  • Si torna a casa amb més esgarrapades o cops de les que es poden produir en el joc propi dels nens.
  • Si ve a casa amb la roba trencada.
  • Si li manquen objectes o diners freqüentment.
  • Si s’han tornat més introvertits en els darrers temps.
  • Si parla menys que habitualment.
  • Si no vol anar a jugar amb els  seus amics.
  • Si no vol sortir a passejar o a jugar.
  • Si es tanca a jugar amb l’ordinador o amb videojocs.
  • Si plora sense motiu o se’l veu trist de forma habitual.
  • Si evita parlar de temes o persones relacionades amb l’escola.
  • Si quan s’apropa el moment d’anar a escola està nerviós, trist o manifesta estar malalt. 
  • Si ha canviat el rendiment escolar, normalment inferior.
  • Si a casa contesta o crida a la mínima.
  • Si pega o maltracta els germans o a altres familiars.
Un cop un familiar reconeix que el seu fill està patint, o és possible que pateixi bullying, ha d'avisar-ho a l'escola per tal de que ells detectin el problema a l'escola i posin les mesures necessàries. 
Tot i així, no s'ha d'interposar entre els estudiants que abusen al seu fill perquè és molt possible que l'infant afectat es vegi perjudicat.

COM HO PODEM EVITAR?
A l'escola, es poden realitzar diferents accions per tal d'ajudar les víctimes. Per això, l'equip de professors del centre hauria de tenir present les següents estratègies per evitar el bullying o minoritzar-lo el major possible;

ESTRATÈGIA PER AJUDAR LES VÍCTIMES A L'ESCOLA:
Moltes de les responsabilitats dels membres de l'equip escolar són, entre d'altres, que cal ajudar a les víctimes de l'assetjament. Es poden considerar les següents mesures/passos a seguir:
  1. Parlar amb la víctima i preguntar-li si vol fer alguna cosa, i si rebutgen, pren tu part i comença a investigar.
  2. Després d'investigar la situació, pot ser necessària l'intervenció amb l'intimidador/intimidadors. La situació necessita de ser tractada i amb una mica d'obtimisme la solució al problema pot ser trobada.
  3. Informar als pares sobre la víctima o sobre l'intimidador. Discutir les possibles solucions amb ells i si és possible, dur-ho a terme.
  4. Seguir comunicant-se amb la víctima, amb els pares i amb el professor sobre la situació, sense prendre contacte.
  5. Controlar el comportament de l'intimidador i la seguretat de la víctima per tota l'escola.
  6. Si el problema continua, tornar a parlar amb els pares de l'intimidador i destacar l'idea de la possible expulsió de l'intimidador si el problema continua. Els intimidadors normalment ataquen no solament en un, sinó que normalment s'ajunten uns 3 o 4 intimidadors, i per tant, hi ha que trobar exactament qui són.
  7. Finalment, has de triar tu mateix quin ha de ser el càstig, que depen de com ells (els intimidadors) ataquen als nens, a quans nens han estat atacant, des de quan és va orginar el problema, etc. 

ESTRATÈGIA PER REDUIR L'ASSETJAMENT ESCOLAR A LES ESCOLES
A continuació mostraré diferents punts que seria interessant tractar a les escoles, per tal de prevenir i reduir el bullying. Es pot realitzar de dues maneres, per una banda fer conéixer als infants de manera didáctica l'existència de l'abús escolar, i/o que els adults prenguin consciència i realitzin diferents accions per tal de reduir els abusos als infants.

Per tant, els professors podrien realitzar classes didàctiques, i presentar als seus alumnes com a temes principals els següents:
  • Que algun alumna que hagi patit l'assetjament, tingui coratge i ho expliqui a classe per iniciativa pròpia.
  • Tenir prudència, respecte i seguretat amb els altres companys de classe.
  • Subratllar conseqüències de ferir els altres.
  • Garantir que amb un professor pot tenir absoluta confiança per explicar el què els hi passa.
  • Tenir clar que l'assetjament no és mai acceptable.
  • Reconèixer que assetjar pot passar en tots els nivells.
  • Tenir una bústia per als problemes on els nois i les noies expressen els seus problemes,preocupacions i ofereixen suggeriments.
  • Ensenyar activitats d'aprenentatge cooperatives.
  • Ajudar els assetjadors a controlar la seva ràbia i a desenvolupar l'empatia.
  • Encoratjar relacions positives entre igual. 

Per altra banda, existeixen uns hàbits, maneres d'actuar, conductes,... que haurien de presentar els tutors i professors dels alumnes, que serien:
  • Incrementar la supervisió adulta als patis, vestíbuls i lavabos més vigilància.
  • Millorar la comunicació entre els administradors de l'escola,professors,pares i alumnes.
  • Oferir una varietat d'activitats extraescolars per atreure una gamma d'interessos.
  • Educar el teu fill per a defensar-se verbalment i psicològicament, donant-li’s confinaça.
  • Educar el teu fill per a defensar-se verbalment i psicològicament si es necessari. 
 


lunes, 17 de enero de 2011

El paper de la família

LA RELACIÓ PARES-FILLS

Els pares no sempre s'assabenten al moment temporal de que el seu fill pot estar patint bullying, fins i tot, poden arribar a ser els últims en saber-ho. L'assetjat s'avergonyeix i no ho explica; ho descobreixen quan arriba a casa amb senyals d'agressió o té canvis de comportament molt marcats.

El fet de que les víctimes s’avergonyeixin a l’hora de explicar el que els i passa als seus pares, pot ser per les diverses raons:
  • No volen semblar incapacitats.
  • Volen solucionar els problemes pel seu compte.
  • Tenen por de que els agressors descobreixin que han parlat amb algun adult.
  • No volen que els seus pares es preocupin.
  • Tenen por de que els pares tinguin una reacció excessiva i empitjorin les coses.
  • Senten vergonya pel fet de que això els hi passi a ells.
  • Creuen que es culpa seva.
  • Poden ser incapaços d’expressar-se, tenir poca confiança, sentir-se confusos o no tenir clar què han de fer.



Els pares són les víctimes secundparies del bullying, i poden veure’s marginades tan com per els adolescents en ell com per l’escola. Quan el seu fill és la víctima, els pares desitjen que això s’acabi. 
Mentre que el nen és sent impotent, els pares normalment s’indignen, com per exemple, anar a l’escola per intentar solucionar el problema. Quan ho fan, les escoles algunes vegades els tracten com si ells fossin part del problema, quan en realitat haurien de ser part de la solució.

Quan els pares dicideixen anar a parlar a l’escola, aquest aproximament no sol ser fàcil per a ells. Algunes vegades el fet que això passi pot ser per culpa de les següents causes:
  • No tenen suficient confiança.
  • Creuen que no hi tenen cap dret.
  • Són analfabets o no saben expresar-se obertament.
  • Es senten coaccionats per l’escola
  • Procedeixen d’una altra cultura.
  • No parlen la llengua local.




CONSELLS PER A QUE ELS PARES PUGUIN PREVENIR ELS CONFLICTES EN ELS SEUS FILLS

Hi ha diferents accions que es poden realitzar per tal d'evitar que els seus fills pateixin Bullyng, o eviten i no ho diguin:
  • Comunicació constant amb els fills i estar interessats pels seus problemes i necessitats
  • Comunicació constant amb el centre docent.
  • Participació en reunions i trobades de pares.
  • Educar els seus fills en la responsabilitat i el respecte als altres.
  • Filtrar els estímuls que arriben als seus fills.
  • Saber posar límits als seus fills i saber dir no a temps.
  • No sobreprotegir els fills, ni consentir-los tot el que volen i quan volen ells.
  • Educar els fills en la responsabilitat i permetre que vagin assumint autonomia en funció de la responsabilitat que van adquirint i al temps que passa.
  • Tractar els fills en consonància amb l’edat que tenen, evitant que els més petits facin “coses d’adults” o que els grans no asumeixin responsabilitats pròpies de la seva edat.
   

jueves, 13 de enero de 2011

El perfil de la víctima i de l'agressor

PERFIL DE LA VÍCTIMA
Una persona no té necessàriament que ser un “empollón” », ni portar ulleres, ni tenir un físic poc atractiu per patir el bullying. Pot ser noi o noia i assistir a un col·legi públic o a un de privat, encara que és més fàcil que les agressions passin desapercebudes en centres de molt alumnat. 
El perfil de l'assetjat està sent bastant variat. Però si que es veritat que tot i que la víctima pot ser una persona normal i corrent, sense gaires defectes, en molts casos, els afectats es culpen a si mateixos de tot el que els hi passa, són persones força tímides i insegures que molts cops no saben com defensar-se ni superar els seus complexes. 
El rebuig al «xivato» també dificulta que expliquen el que els hi passa. Descens del rendiment escolar, baix estat d'ànim, ansietat, autoinculpació, por, trastorns físics i plor són alguns dels símptomes d’una víctima del «bulling».

En la literatura, hi podem identificar dos tipus més de víctimes:

  1. Víctima pasiva: Persona que té poques defenses, és un objectiu fácil i ocupa la posició més baixa de la jerarquia social. Pot intentar complaure a l’intimidador, que normalment jugarà amb ella i després li farà una mala jugada.
  2. Víctima provocadora: Es comporta de forma molesta, immadura o inapropiada. En alguns casos no té la intenció de provocar, sino que simplement no ha entés com s’ha de comportar. En altres casos es propasa irritar als altres deliberadament, centrant l’atenció en ella mateixa, com a mínim aconsegueix una mica d’atenció; pot arribar a pensar que l’atenció negativa és millor que no rebre’n cap.





PERFIL DE L'AGRESSOR
La persona que fa bullying sempre n’és una, encara que a vegades pot semblar que és tota una classe, només una es qui mou els fils. 
Perquè aquesta persona fa bullying? Pot ser per molts motius, com l’enveja, per exemple. 
La seva autoestima està baixa i creu que aquesta és la única manera de pujar-la. L’agressor sol ser una persona impulsiva, que no sap negociar, amb falta d’empatia cap a la víctima. En algunes ocasions, les pautes familiars d’aquest són inadequades, té una família en la que la violència és una forma de resoldre problemes, famílies separades...etc.
La qüestió es que l’agressor també està malament amb ell mateix i el mal que té a dins el trasllada a l’escola i li passa al company al que maltracta.

Segons les investigacions, existeixen tres tipus d’agressor:
  1. L’agressor inteligent: És una persona que sol tenir una actitud intimidadora. Aquest tipus d’agressors, poden ser persones populars en l’entorn escolar, tenir un bon expedient acadèmic, ser admirats socialment i tenir l’habilitat de organitzar a les persones que l’envolten perque compleixin les seves ordres. Normalment són egoistes, i mostren molta seguretat en ells mateixos. Aquest tipus d’alumnes poden tenir molt poder sobre els professors o altres estudiants, i normalment són més sociables que les persones a qui escolleixen com a víctimes. La tasca més díficil és identificar-los.
  2. L’agressor poc inteligent: Aquest pot ser un terme poc apropiat per aquest tipus de persones. Normalment atrau a altres individus degut al seu comportament anti-social i de risc, també pot intimidar i atemorir als seus iguals. La seva inteligència pot haver-se distorcionat per les seves experiencies vitals, raó per la qual actua de manera socialment disfuncional. Acostumen a ser persones mesquines i tenen una visió negativa del món. Normalment treuen males notes a l’escola i dirigeixen el seu odi contra els més dèbils. Tot i que la seva actitud és negativa, a ells els hi va bé, ja que obtenen el que volen
  3. L’agressor víctima: És agressor en algunes ocacions i víctima en altres. Tria com a víctimes als més joves o més petits que ell, i també és víctima per nois de la seva edat o més grans. Algunes vegades és agressor a l’escola i víctima a casa. Les investigacions demostren que molts agressors són d’aquesta categoria. Són el tipus més díficil de tractar ja que mostren un comportament agressiu i inacceptable, però a la vegada, també son vulnerables i fàcils com les víctimes.


lunes, 10 de enero de 2011

Introducció

CONCEPTE:
El bullying, també conegut com assajament a les aules, és “l’agressió”  que reben els nois/es i nens/es de un company/s de la seva mateixa classe o escola.  Cal especificar que quan es parla de la paraula “agressió” fa referència a anul·lar l’autoestima i la personalitat de l’individu assetjat.
A vegades hi ha confusió entre un cas d'assetjament escolar amb un conflicte en aquest àmbit, ja que en el primer cas estem parlant de diferència de poders entre la víctima i l’agressor mentre que en el conflicte hi ha igualtat de poders. 




TIPUS DE BULLYING:
Es pot diferenciar entre bulliyng directe i indirecte. 
En el que podem veure de forma visible i directe agressions físiques però també situacions d’agressió no verbal (perseguir, pressionar, fer malbé o robar pertinences o verbal com l’insult. 
En un altre nivell trobem el assetjament escolar indirecte com l’exclusió i aïllament o també missatges i notes ofensives,… Ambdós tipus d’assetjament són molt perillosos però tot i que el físic pot fer més impacte, el verbal o psicològic poden ser més perjudicials a llarg termini, ja que és possible que aquest infant hagi de realitzar un tractament psicològic per tal de curar-lo.


A continuació presento una clara diferenciació d'exemples entre ambdós tipus de bullying, el directe i l'indirecte:






CRITERIS PER A QUE APAREIXI EL BULLYING:
Per a que existeixi aquest tipus d'assetjament, ha d'aparèixer els següents criteris:
  • Que una víctima sigui assetjada per una persona o un grup d'assetjadors.
  • Un desequilibri de forces entre els assetjadors i la víctima, i que aquesta estigui indefensa.
  • Una acció agressiva que es produeix de forma reiterada en un temps.



ON POT APARÈIXER?
En general succeeix en llocs on no hi ha adults vigilant. Això pot ocórrer en qualsevol part dins o al voltant de l’escola, encara que això passa més sovint a les classes d'Educació Física, en llocs apartats, vestíbuls, lavabos, en autobusos escolars, en parades d’autobús, classes que requereixen grups de treball i activitats extraescolars.

L’assetjament escolar a les escoles a vegades consisteix en un grup d'estudiants que s'aprofiten i aïllen un alumne en particular i es guanyen la lleialtat dels curiosos que volen evitar convertir-se en la pròxima víctima. Els objectius de la intimidació en l’escola són a vegades els alumnes que per començar són considerats estranys o diferents pels seus iguals fent la situació més difícil per tractar.


Mitjançant aquest vídeo al Youtube de l'abús escolar, podem apreciar la soladiritat que es té amb un noi que és assetjat.





DEL PASSAT FINS A L'ACTUALITAT, A ESPANYA

La violència escolar probablement ha existit sempre, però mai com ara les víctimes s’han sentit tan desprotegides enmig d’un entorn hostil i canviant.

Fa diverses dècades que els estudiosos de molts països vénen documentant les serioses conseqüències que implica a l'assetjament escolar. En alguns d'aquests països s'han portat a terme campanyes nacionals per protegir dels abusos als nens.
Els casos es tracten i s’estudien cada cop més. També la societat està més informada i els afectats disposen de més ajuda provinent de especialistes i psicòlegs o de diverses organitzacions.


Actualment, aquí a Espanya, l'assetjament escolar, afecta al 23,4% dels escolars espanyols, i presenta greus riscos psicològics.
Segons  unes dades d’un informe (Cisneros X), més de 230.000 dels set milions d'escolars pateixen en el nostre país indicadors de dany psicològic greu en les vuit escales clíniques analitzades. En aquest primer estudi monogràfic sobre assetjament i violència escolar en el nostre país manifesta la gran importància de l'assetjament no físic, el més freqüents en les aules espanyoles.



D'aquesta forma, el percentatge (29%) de nens que pateixen assetjament i violència escolar amb molta freqüència presenta cinc vegades major risc de pensar en el suïcidi de manera recurrent.
El major risc es troba en la violència psicològica basada en la burla i l'exclusió social. Entre els nens acorralats amb major freqüència, els riscos de presentar estrès posttraumàtic o indicadors d'ansietat greus es multipliquen per quatre.




PUJAR!