jueves, 13 de enero de 2011

El perfil de la víctima i de l'agressor

PERFIL DE LA VÍCTIMA
Una persona no té necessàriament que ser un “empollón” », ni portar ulleres, ni tenir un físic poc atractiu per patir el bullying. Pot ser noi o noia i assistir a un col·legi públic o a un de privat, encara que és més fàcil que les agressions passin desapercebudes en centres de molt alumnat. 
El perfil de l'assetjat està sent bastant variat. Però si que es veritat que tot i que la víctima pot ser una persona normal i corrent, sense gaires defectes, en molts casos, els afectats es culpen a si mateixos de tot el que els hi passa, són persones força tímides i insegures que molts cops no saben com defensar-se ni superar els seus complexes. 
El rebuig al «xivato» també dificulta que expliquen el que els hi passa. Descens del rendiment escolar, baix estat d'ànim, ansietat, autoinculpació, por, trastorns físics i plor són alguns dels símptomes d’una víctima del «bulling».

En la literatura, hi podem identificar dos tipus més de víctimes:

  1. Víctima pasiva: Persona que té poques defenses, és un objectiu fácil i ocupa la posició més baixa de la jerarquia social. Pot intentar complaure a l’intimidador, que normalment jugarà amb ella i després li farà una mala jugada.
  2. Víctima provocadora: Es comporta de forma molesta, immadura o inapropiada. En alguns casos no té la intenció de provocar, sino que simplement no ha entés com s’ha de comportar. En altres casos es propasa irritar als altres deliberadament, centrant l’atenció en ella mateixa, com a mínim aconsegueix una mica d’atenció; pot arribar a pensar que l’atenció negativa és millor que no rebre’n cap.





PERFIL DE L'AGRESSOR
La persona que fa bullying sempre n’és una, encara que a vegades pot semblar que és tota una classe, només una es qui mou els fils. 
Perquè aquesta persona fa bullying? Pot ser per molts motius, com l’enveja, per exemple. 
La seva autoestima està baixa i creu que aquesta és la única manera de pujar-la. L’agressor sol ser una persona impulsiva, que no sap negociar, amb falta d’empatia cap a la víctima. En algunes ocasions, les pautes familiars d’aquest són inadequades, té una família en la que la violència és una forma de resoldre problemes, famílies separades...etc.
La qüestió es que l’agressor també està malament amb ell mateix i el mal que té a dins el trasllada a l’escola i li passa al company al que maltracta.

Segons les investigacions, existeixen tres tipus d’agressor:
  1. L’agressor inteligent: És una persona que sol tenir una actitud intimidadora. Aquest tipus d’agressors, poden ser persones populars en l’entorn escolar, tenir un bon expedient acadèmic, ser admirats socialment i tenir l’habilitat de organitzar a les persones que l’envolten perque compleixin les seves ordres. Normalment són egoistes, i mostren molta seguretat en ells mateixos. Aquest tipus d’alumnes poden tenir molt poder sobre els professors o altres estudiants, i normalment són més sociables que les persones a qui escolleixen com a víctimes. La tasca més díficil és identificar-los.
  2. L’agressor poc inteligent: Aquest pot ser un terme poc apropiat per aquest tipus de persones. Normalment atrau a altres individus degut al seu comportament anti-social i de risc, també pot intimidar i atemorir als seus iguals. La seva inteligència pot haver-se distorcionat per les seves experiencies vitals, raó per la qual actua de manera socialment disfuncional. Acostumen a ser persones mesquines i tenen una visió negativa del món. Normalment treuen males notes a l’escola i dirigeixen el seu odi contra els més dèbils. Tot i que la seva actitud és negativa, a ells els hi va bé, ja que obtenen el que volen
  3. L’agressor víctima: És agressor en algunes ocacions i víctima en altres. Tria com a víctimes als més joves o més petits que ell, i també és víctima per nois de la seva edat o més grans. Algunes vegades és agressor a l’escola i víctima a casa. Les investigacions demostren que molts agressors són d’aquesta categoria. Són el tipus més díficil de tractar ja que mostren un comportament agressiu i inacceptable, però a la vegada, també son vulnerables i fàcils com les víctimes.


7 comentarios:

  1. Hola. Tu blog es muy interesante, puede aportar mucha información a las víctimas para superar sus miedos.

    Alguna vez te has sentido como victima?

    Saludos

    ResponderEliminar
  2. Yo, como muchas más de las personas que creemos, hemos padecido algun tipo de bullyng, ya sea el directo como el indirecto.
    En verdad, no me averguanzo de decirlo, al contrario, me enorgollezo de poder haberlo superado aunque su grado fuera muy pequeño. Por tontería que fuera, de pequeños, nuestros mismos compañeros se reían de nosotros si nos equivocábamos, o si por ejemplo en gimnasia no nos salían las piruetas perfectas.

    ResponderEliminar
  3. Crec que la gent té una imatge equivocada, creu que una persona que pateixi bulliyng ha de ser el típic empollon amb ulleres, i l'agressor el típic "chulito" que es troba en totes les classes i escoles. També crec que la gent té una falsa imatge ja que consideren que en una escola privada, el número d'abusos és menor que no en una escola pública i, tal i com dius en el teu blog, això no és un fet rellevant.

    ResponderEliminar
  4. Andrea! És cert això que el bullying el pot patir qualsevol nen/a!! El que passa que hi ha esteriortips marcats... i normalment acaven coincidint amb els 'empollons', els que estan més hermossos,... I sembla que no, però a les escoles privades és on acostuma a succeir més el bullying, ja que els nens es creuen més importants per anar a aquella escola i en realitat és perquè els seus pares han tingut una economia profitosa...!

    Una abraçada!

    ResponderEliminar
  5. Bon tema,hem de mirar d'ayudar les pobres victimes d'aqueste persones violentes.No pot ser que seguixin matan dones cada dia.

    ResponderEliminar
  6. Hola Oriol, em dol dirte que aquest blog tracta de l'assetjament escolar (maltracte als nens en les escoles), no de dels abusos a les dones.

    Si t'interessa més els blogs de les dones per abusos et recomano que miris aquest blog que està força bé:
    http://www.suite101.net/content/violencia-de-genero-en-espana-la-lacra-continua-a36136

    Espero que et sigui d'ajuda!

    ResponderEliminar
  7. M'agrada el tema!! Es molt bo que hi agi gent que ajudi als demes a superar aquets problemas!!

    ResponderEliminar

PUJAR!